اداره راهنمایی و رانندگی

زمان تأسیس اداره راهنمائی و رانندگی ممکن است برای بسیاری ناشناخته باشد. در این بخش از اسناد نظامی و انتظامی، به بررسی اسناد مرتبط با این موضوع پرداخته‌ایم. در سایت سند ایران، اسناد مربوط به اداره راهنمائی و رانندگی در قالب فهرست موضوعی قرار گرفته‌اند و به مرور بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم اگر به این موضوع علاقه‌مند هستید، به بخش اسناد نظامی و انتظامی سایت مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید.

یکصدمین سالگرد تأسیس اداره راهنمائی و رانندگی

از زمان ورود رسمی نخستین اتومبیل به ایران در سال 1900 تا چند دهه پس از آن، مقررات مرتبط با تردد خودروها در شهرها و سطح کشور عمدتاً بر اخذ عوارض و مالیات از صاحبان وسایل نقلیه و تعیین دستورالعمل‌هایی برای نحوه تردد آن‌ها متمرکز بود. در ادامه، به بررسی عوامل تأثیرگذار بر تدوین این قوانین و همچنین تأسیس اداره راهنمایی و رانندگی خواهیم پرداخت.

تأثیر جنگ جهانی اول بر تردد خودروها

مقررات مذکور نیز توسط بلدیه ها (شهرداری‎ها) و در نهایت وزارت داخله (کشور) و یا مالیه (دارائی) وضع می‎ شد. پس از جنگ جهانی اول و افزایش حضور خارجی ها در ایران، تعداد خودروها در شهرها افزایش یافت و مشکلاتی برای مردم ایجاد شد. در واکنش به این موضوع، دولت وثوق‌ الدوله نخستین اداره رسمی راهنمایی و رانندگی را تحت نظارت نظمیه (شهربانی) تأسیس کرد.

ایجاد نظم در تردد خودروها

تأسیس اداه راهنمائی و رانندگی در این چارچوب، محول نمودن موضوع نحوه تردد اتومبیل‎ها در کشور به یک نهاد انتظامی، طی دهه‎ های بعد مورد پذیرش تمامی دولت ها حاکم بر ایران قرار گرفته و به عنوان اصلی ثابت و پایدار در اصول دولتداری در ایران تبدیل شد.

متن نخستین اعلامیه اداره راهنمایی و رانندگی

بر این اساس نخستین اعلامیه اداره راهنمائی و رانندگی در حدود یکصد سال پیش صادر شده و مفاد آن به شرح ذیل است:                                 

اعلان از طرف نظمیه
« نظر به اینکه عده اتومبیل‎ها اخیرا در داخله شهر دارالخلافه [تهران] زیاد شده و رو به ازدیاد است، اداره نظمیه بر حسب وظایف مقرره به وسیله این اعلان اخطار می‎ نماید که از این تاریخ تا اول برج جدی مهلت داده می ‎شود که کلیه شوفرهای اتومبیل‎ها اعم از شخصی یا عمومی، در اداره نظمیه حاضر و مطابق نظامنامه ‎ای که تدوین شده است، خود را معرفی نمایند تا پس از امتحان، تصدیقی که لازم است به آنها داده شود و همچنین اتومبیل‎ها را به این اداره آورده تا نمره گذارده و در تحت نظامات اداری در آیند.
                              
  10 قوس 9 ربیع ‎الاول قوی‎ئیل 1338
                                                                        نظمیه تهران»

نمونه ای از اسناد اداره راهنمایی و رانندگی

چکیده سند: گزارشی از آخرین تغییرات در حمل و نقل و راهنمائی و رانندگی تهران- مهر 1356
چکیده سند: کاریکاتوری با مضمون راهنمائی و رانندگی/ 1356
چکیده سند: یادداشتی در مورد تغییر روش مامورین راهنمائی و رانندگی تهران با مردم/ 1356
چکیده سند: مقاله ای در ضرورت تاسیس شرکت انوبوس رانی شهر تهران نوشته امیر هوشنگ عسگری/ 1325 (دو صفحه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *