کیسینجر

کیسینجر از مهمترین متفکرین استراتژیست تاریخ معاصر است که به دلیل مقام مهمی که در طول سال های متمادی در دولت ایالات متحده آمریکا داشت، نقش مهمی در روابط بین المللی و حل و فصل مشکلات مهم بین دولت ها از خود به جای گذاشت. به همین دلیل و به طور ویژه به خاطر نقش آفرینی مثبتش در پایان جنگ ویتنام، جایزه صلح نوبل به او اعطاء گشت.

کیسینجر که بود

هنری آلفرد کیسینجر (enry Alfred Kissinger) (1923- 2023/ 1302- 1402)سیاستمدار و دیپلمات آمریکایی است. پس از گذراندن دوره ارتش و دانشگاه هاروارد، زندگی سیاسی خود را آغاز کرد. او بین سال‌های 1969 و 1977 وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی در دولت ریچارد نیکسون بود. او در دوران تصدی خود به یک چهره مهم در سیاست خارجی آمریکا تبدیل شد. او همچنین یک تحلیلگر سیاسی عالی و مشاور شرکت های فراملیتی بود. او در چارچوب جنگ سرد نقشی نمادین و بحث برانگیز در دفاع از منافع آمریکا ایفا کرد. به گفته منابع غربی، هنری کیسینجر یکی از قهرمانان اصلی دیپلماسی جهانی در قرن بیستم بود.

هاینز آلفرد کیسینجر در 27 می 1923 در شهر فورث آلمان در خانواده ای یهودی به دنیا آمد. پدرش لویی کیسینجر و معلم بود. مادرش پائولا استرن، خانه دار بود. هنری کیسینجر در دوره پس از جنگ جهانی اول به دنیا آمد و بزرگ شد. در آن زمان آلمان پس از پرداخت خسارات ناشی از جنگ در یک بحران اقتصادی فرو رفت. این بحران توسط حزب نازی برای جلب نظر مردم و به دست گرفتن سریع قدرت مورد استفاده قرار گرفت. زمانی که آدولف هیتلر به قدرت رسید، آزار و اذیت بخش های مختلف مردم آغاز شد. بیشترین آزار و شکنجه یهودیان بودند که دارایی هایشان را گرفتند و به اردوگاه های کار اجباری فرستادند. در نتیجه خانواده کیسینجر تصمیم به فرار از آلمان گرفتند. در سال 1938 به انگلستان رفتند. در 5 سپتامبر آنها به سمت نیویورک حرکت کردند.

زمانی که هنری کیسینجر در آلمان زندگی می کرد، به دلیل تبعیض نازی ها نتوانست در دبیرستان تحصیل کند. کیسینجر پس از ورود به ایالات متحده، تحصیل در دبیرستان جورج واشنگتن را آغاز کرد. پس از پایان دبیرستان وارد کالج شهر نیویورک شد و در آنجا حسابداری خواند. پس از ورود ایالات متحده به جنگ جهانی دوم، ارتش به دنبال جذب سربازان بیشتری در سراسر کشور بود. در سال 1943، کیسینجر به خدمت سربازی فراخوانده شد و مجبور شد تحصیل خود را متوقف کند.

عقاید کیسینجر

کیسنجر در زمینه روابط آمریکا با کشورهای دیگر در حوزه های روابط دو جانبه، منطقه ای و بین المللی، طی سال های 1969- 1977 که به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری نیکسون و فورد (هر دو از حزب جمهوری خواه) مشغول به کار بود، تاثیر بسیار مهمی بر شکل گیری پاره ای تحولات اساسی در سطح بین المللی باقی گذارد.

سخنان هنری کیسینجر

پس از شروع دوره ریاست جمهوری جیمی کارتر، هنری کیسینجر از مقامات دولتی کناره گرفته و به مشغول به بررسی دکترین حقوق بشر کارتر که در دستور کار ایالات متحده آمریکا در عرصه بین المللی قرار گرفته بود، شد. سخنان کیسینجر و نظرات او در قالب سخنرانی ها، کتاب ها و مقاله هایی در همان زمان انتشار یافت. از جمله آنها، مقاله ای است که در اواخر سال 1977 در مجله هفتگی گاردین چاپ شد. در آن مقاله دیدگاه های هنری کیسنجر و حقوق بشر آمریکائی وجود دارند.

عقاید کیسینجر در مورد حقوق بشر دولت آمریکا به آن ترتیب که توسط رئیس جمهور جیمی کارتر به دنیا معرفی شده و گسترش آن در جهان، در سرلوحه آمریکا در دوره کارتر قرار گرفت، را چنین تعریف می کند: «فضیلت دولت جدید آمریکا [کارتر] این است که از فرصت پیش آمده بعد از زخم های ویتنام و واترگیت استفاده کرده و به مردم آمریکا احساس جدیدی از آراستگی و پاکیزگی آمریکا را ارائه دهد تا شاید از این طریق آنان بتوانند غرور و اعتماد به نفس لازم را برای شرکت فعالانه در امور جهانی به دست آورند.»

هنری کسینجر پس از بحث پیرامون موضوع هایی از قبیل «مسئله اخلاقی توازن بین آزادی و قدرت» و «احترام به حقوق انسان ها» به ارزیابی مشکلات وارد کردن حقوق بشر به سیاست خارجی می پردازد و در آن رابطه نکاتی را پیرامون ارزیابی مشکلات وارد کردن حقوق بشر به سیاست خارجی بیان می کند.

با تذکر این نکته که اجرای دکترین حقوق بشر کارتر تاثیر بسزائی در وقایع و تحولات ایران در طول سال های 1356 و 1357 داشت، شما را به خواندن متن کامل مقاله «نقش حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا» در وب سایت «سند ایران» دعوت می کنیم. (دو صفحه)

کیسینجر و انقلاب ایران

هنری کیسینجر وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری ریچارد نیکسون، نقش کلیدی در روابط آمریکا با ایران در سال های منتهی به انقلاب 1379 ایفا کرد. دیدگاه ها و اقدامات او در قبال ایران پیچیده و بحث برانگیز بود.کیسینجر انقلاب ایران را فاجعه ای برای ایالات متحده و منافع آن در منطقه می دانت. او از اینکه آمریکا نتوانسته بود از شاه حمایت کند و وقوع انقلاب جلوگیری کند

هنری کیسینجر راوی سیاست خارجی آمریکا در آستانه شروع انقلاب اسلامی ایران

به مناسبت درگذشت سیاستمدار آمریکایی، هنری کیسینجر جا دارد برای آشنایی بیشتر با سیاست های خارجی آمریکا در جهان و از جمله ایران، مروری داشته باشیم بر مقاله ای از وی که در سپتامبر 1977 / اواخر شهریور 1356 و در آستانه شروع انقلاب اسلامی در ایران نوشته و منتشر شد.این مقاله در بخش اسناد رایگان سایت منتشر شده است. تایپ شده و اصل سند را می توانید از لینک زیر در سایت سند ایران ببینید.

هنری کیسینجر و شاه

کیسینجر و نیکسون از حامیان قوی محمدرضا پهلوی بودند. آنها ایران را به عنوان متحدی کلیدی در خاورمیانه و سدی در برابر نفوذ شوروی می دیدند. ایالات متحده در این دوره به طور قابل توجهی به ایران کمک های نظامی و اقتصادی ارائه کرد و در سرکوب مخالفان شاه از طریق (ساواک) نقش داشت. کیسینجر رابطه نزدیکی با شاه داشت و او را به عنوان یک رهبر مدرن و مترقی می دید. او معتقد بود که شاه در حال نوسازی ایران و تبدیل آن به یک کشور قدرتمند و با ثبات در منطقه است.

چکیده سند: مقاله ای از هنری کیسینجر در باب نقش حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا- مهر 1356 (دو صفحه)
چکیده سند: مقاله ای دیگر از او در مورد وضعیت آمریکا در جهان سیاست/ 1356
چکیده سند: مقاله ای از هنری کیسینجر در مورد سیاست خارجی کارتر و آمریکا/ 1356
به این اسناد از کیسینجر استناد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *